|
آوای نشاط: جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتوگو با نشریه «ال دیاریو» اسپانیا گفت: بمباران کییف روزی بود که جهانبینی دیگری متولد شد، با درک این مسئله که وابستگی متقابل، صلح را تضمین نمیکند؛ بالعکس، این یک آسیبپذیری است که دشمن میتواند از آن استفاده کند.
بورل افزود: در مقطعی باید صلح ایجاد کنیم. ما تمام تلاش خود را برای رسیدن به این لحظه انجام خواهیم داد. اما این مسئله منافاتی با نیاز به حمایت از اوکراین با وسایل مورد نیاز ندارد.
این سیاستمدار اروپایی در پاسخ به این پرسش که آیا در حال ورود به مرحله جدیدی از جنگ هستیم، گفت: تاکنون، جنگ سه مرحله داشته است. مرحله اول تلاش سریع روسیه برای تصرف کییف بود، حتی با عملیات هوابرد چتربازان در تلاش برای تصرف فرودگاه، که کاملاً اشتباه پیش رفت و آنها مجبور به عقبنشینی شدند. مرحله اول همچنین تهاجم سریع برای تصرف دونباس و کییف را شامل شد. مرحله دوم ضد حمله اوکراین بود، مرحلهای که حتی از نظر روانی بسیار موفق بود: بازپسگیری مناطق و فرستادن روسها به آن سوی رودخانه دنیپر. و مرحله سوم، جنگ مواضع، سنگرها، ویرانی زیرساختها است، جنگی که دیگر جنگ بین دو ارتش جنگنده نیست، بلکه ظرفیت یک کشور برای نابودی سیستماتیک دیگری است و این به رکود خاصی منجر شده است. این بحث وجود دارد که آیا باید به اوکراین سلاح هایی داد که نه تنها به آن اجازه میدهد روسها را مهار کند، بلکه روسها را با شکستن جبهه آنها دفع کند و این بحث در مورد تانکها است که امروز در جریان است و کم کم به سمت تصمیمگیری برای تامین این سلاحها پیش میرود.
بورل پیرامون ارسال تسلیحات به اوکراین تصریح کرد: من شخصاً معتقدم که در وضعیت کنونی جنگ، اوکراین باید تانکهایی را که به او نیاز دارد، نه تنها مهار، بلکه برای عقب راندن (ارتش روسیه) نیز تأمین کند. این یک تصمیم سیاسی است که اساساً به دلیل عدم تمایل آلمان تاکنون اتخاذ نشده است. اما اگر این امر محقق نشود، جنگ تا بهار آینده ادامه خواهد داشت، زمانی که روسیه احتمالاً تلاش خواهد کرد تا حمله جدیدی را آغاز کند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ به اینکه ماهها پیش صحبتهایی مطرح شد که ارسال تسلیحات تهاجمی مانند تانک «خط قرمز» است، زیرا بیم آن میرفت که این امر منجر به تشدید تنش از سوی طرف مقابل که یک قدرت هسته ای است، شود؛ و اینکه آیا دیگر نگرانی در این مورد وجود ندارد؟ خاطر نشان کرد: همیشه تمایل به اجتناب از تشدید تنش وجود داشته است و ما همیشه در حفظ وضعیت غیر جنگطلبانه و در عین حال کمک به اوکراین بسیار محتاطانه عمل کردهایم و البته ما میخواهیم غیر متخاصم بمانیم. اما کمک به اوکراین محدودیتهای مشخصی ندارد.
وی افزود: رئیس شورای اروپا (چارلز میشل) این را در پارلمان اروپا گفت و من نیز بر این عقیده هستم. من فکر میکنم که در حال حاضر، باید این ریسک را پذیرفت، باید خطر تامین تسلیحات مورد نیاز اوکراین را پذیرفت. وقتی می بینید که این کشور را ویران میکنند و غیرنظامیان را بی رویه میکشند و جبهه تثبیت شده است، خوب، باید دوباره این سوال را از خود بپرسید. تا به حال این کار را نکردهایم، اما در این زمان جنگ... همیشه یک خطر وجود داشته است، دقیقاً به خاطر این خطر، آنها نمیخواستند هواپیماهای جنگی به اوکراین تحویل بدهند. بحث هواپیماها نیز حل شد، اما به جای آن سلاحهای ضدهوایی عرضه میشود. در واقع، چیزی شبیه به هم است: تسلیحات ضد هوایی که عرضه شدهاند بسیار موثر هستند.
بورل در ادامه در توضیح اینکه انتقاداتی وجود دارد که اروپا و غرب، بیشتر وقت و هزینه خود را به بخش تسلیحات اختصاص دادهاند تا بخش دیپلماسی و گفتوگو و صلح با روسیه گفت: میدانم که این انتقاد وجود دارد، اما به نظر من بسیار بیاساس است، زیرا همیشه گفتهایم که جنگها با مذاکره تمام میشود و هر چه زودتر شروع شود، بهتر است. تاکنون موضع (ولادیمیر) پوتین (رئیسجمهوری روسیه) در مقابل همه کسانی که با او دیدار داشتهاند این بوده که «من اهداف نظامی دارم و تا رسیدن به آنها جنگ ادامه خواهد داشت».
این دیپلمات اروپایی مدعی شد: اتحادیه اروپا نیرویی برای صلح است. ما قول کمک به اوکراین دادهایم. وقتی پوتین اعلام کند که میخواهد وارد گفتوگوی جدی شود، هر کاری بتوانیم انجام خواهیم داد.
بورل در پاسخ به این پرسش که گفته میشود که اروپا از اوکراین حمایت میکند، اما هدف چه خواهد بود؟ کریمه را پس بگیریم؟ یا این دولت اوکراین است که باید شرایط را تعیین کند؟ گفت: این چیزی است که اوکراینیها باید بگویند، زیرا آنها هستند که هزینههای گزاف به بهای جانشان را پرداخت میکنند. من به آنچه دیروز اتفاق افتاده یا ممکن است فردا اتفاق بیفتد، فکر نمیکنم و بیش از حد مشغول زمان حال هستم. گاهی اوقات با من در مورد بازسازی صحبت می کنند، اما در حال حاضر چیزی که باید تلاش کنید این است که از تخریب آن جلوگیری کنید. ما در مورد بازسازی صحبت خواهیم کرد.
وی افزود: اما کمک ما به اوکراین فقط نظامی نیست. ما حدود ۵۰ میلیارد یورو به اوکراین اختصاص دادهایم. این کمک اقتصادی برای فعال نگه داشتن کشور است، کمکهای اقتصادی و مالی و کمکهای بشردوستانه، کمک به پناهندگان... و ما به اوکراین کمک نظامی کردهایم: ۳.۵ میلیارد از صندوق اروپا، و بیش از ۷.۵ میلیارد از کمکهای دولتی.
جوسپ بورل در تشریح پیامدهای جنگ اوکراین از جمله تورم و قبوض بالای برق برای شهروندان اروپایی گفت: ما یک مرحله فوقالعاده پرتنش افزایش قیمتها را پشت سر گذاشتهایم، اما آنها به قیمتهای قبل از جنگ بازگشتهاند. این یک شرایط استثنایی بود و ما یک بار دیگر در شرایط قبل از جنگ هستیم. بنابراین، تنشهای موجود در بازار انرژی را دیگر نمیتوان به جنگ نسبت داد؛ این یک مشکل ساختاری انرژی و به ویژه همبستگی بین قیمت گاز و قیمت برق است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خاطر نشان کرد: اکنون باید به تصمیمگیریهای بیشتری ادامه دهیم، زیرا ماهیت جنگ نیز تغییر کرده است. اکنون جنگ ویرانگری یک کشور است، ما دیگر شاهد تلاش برای فتح نیستیم، بلکه میل به نابودی را شاهد هستیم. روسیه کشور بزرگی است و ما احمق خواهیم بود اگر تواناییهای نظامی آن را دست کم بگیریم. روسیه همچنان از قدرت عظیمی برخوردار است و پوتین قرار نیست از جایی که هست عقبنشینی کند.